Hazine ve Maliye Bakanlığı, internet üzerinden elde edilen kazançları takibe aldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, internet üzerinden elde edilen kazançları denetim altına aldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, internet üzerinden sağlanan gelirleri yakından takip ediyor. Bakan Mehmet Şimşek, “Dijital alanda kayıt dışı ekonomiyle mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdürüyoruz. Sanal POS ve dijital ödemelerden gelir elde edenler vergilerini ödemekle yükümlüdür. İsteyenleri uyum sağlamaya teşvik ediyoruz, aksi takdirde vergi incelemesi ve cezai işlemlerle karşılaşabilirler” açıklamasında bulundu.

Gelir İdaresi Başkanlığından alınan bilgilere göre, e-ticarette sıkça kullanılan sanal POS sistemleri aracılığıyla elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi konusunda çalışmalar başlatıldı.

GİB, 2020-2024 yılları arasında sanal POS kullanarak gelir elde eden kişilerin vergi durumlarını inceleyerek bu gelirlerin vergi beyanlarında yer alıp almadığını belirlemek amacıyla detaylı bir analiz yaptı.

37 milyarlık gelir 4 bin 95 mükellefin vergi beyanından çıkarıldı!

Ödeme ve elektronik para kuruluşları tarafından Bakanlığa iletilen veriler üzerinden yapılan incelemeler sonucunda, riskli mükellefler tespit edildi.

Detaylı analizler ve banka verilerinin karşılaştırılması neticesinde, gelir elde eden ancak vergi mükellefiyeti olmayan ya da beyanlarını eksik veya hiç yapmayan 4 bin 95 mükellef belirlendi. Bu mükelleflerin, 37 milyar lira geliri gizlediği ortaya çıktı.

Birçok sektör incelendi

Tekstil, hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, telefon ve telefon aksesuarı ticareti yapanlar ile bilgisayar programcılığı yapan birçok mükellefin gelirlerini gizlediği belirlendi.

Yapılan analizler sonucunda, vergi kaydı olmayan bir kişinin 2024 yılında 2,284 kez sanal POS kullanarak 67 milyon lira gelir elde ettiği tespit edildi.

Vergi mükellefiyeti olmadığı halde internet üzerinden bilgisayar malzemeleri satışı yapan bu kişi hakkında yasal işlemler başlatıldı.

Uyum sağlamayanlara ceza

GİB, vergi kayıplarını önlemek için “gönüllü uyum ve açıklama” mekanizmasını devreye soktu.

Vergi mükellefiyeti olmayan, beyanda bulunmayan veya eksik beyanda bulunan kişilere cezai yaptırımlar uygulanmadan önce bilgilendirilerek uyum sağlamaları ve açıklama yapmaları isteniyor.

Beyanlarını düzelterek uyum sağlayan mükelleflere daha az ceza veriliyor.

Gelen çağrılara yanıt vermeyen, beyanname vermeyi reddeden ya da gelirlerini gizlemeye devam edenler hakkında vergi incelemesi ve cezai işlemler başlatılacak.

Bakanlık, gönüllü uyum sürecine, e-ticaret gelirlerini gizlediği belirlenen 561 mükellefle başladı.

“Ceza mekanizması devrede olacak”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, dijitalleşen dünyada vergi kaçakçılığının daha kolay tespit edilebileceğine dikkat çekerek, “Saha çalışmalarının yanı sıra teknolojiyi etkin şekilde kullanarak kayıt dışı ekonomiyle savaşıyoruz. Sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemlerinden gelir elde edenler vergilerini ödemek zorundadır. Mükellefleri öncelikle gönüllü uyuma teşvik ediyoruz, uyum sağlamayanlar için ceza mekanizmaları devreye girecektir” şeklinde konuştu.

Related Posts

ABD’de vergi ve harcama tasarısı 4 oy farkla yasalaştı! Peki şimdi neler bekleniyor?

ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyasında vadettiği kapsamlı “vergi ve harcama” tasarısı, “zenginlere vergi indirimi sağlamak” adına sosyal yardımların kısılacağı eleştirilerine rağmen Cumhuriyetçilerin yoğun çabaları sonrasında yasalaştı.

Türkiye’nin dev firması da batıyor: 1 yılı kaldı

Ekonomik koşullar konkordato ilanlarını ve iflas haberlerini çoğaltıyor. Finansman ve yüksek faiz birçok firmanın belini bükerken, büyük şirketler bir bu koşullarda ayakta durmakta zorlanıyor. Her geçen gün yeni bir iflas ya da konkordato haberi …

IMF, ABD’de “vergi indirimi” tasarısının bütçe açığının azaltılmasına ters düştüğünü belirtti

IMF, ABD’de “vergi indirimi” tasarısının bütçe açığının azaltılmasına ters düştüğünü belirtti

İstanbul’un zam şampiyonu belli oldu: Kilosu 500 liraya dayandı!

İstanbul Ticaret Odası’nın verilerine göre haziran ayında İstanbul’un zam şampiyonu yüzde 44,29 oranıyla kiraz oldu.

ABD’de açık iş sayısı mayısta arttı

ABD’de JOLTS açık iş sayısı, mayısta 7 milyon 769 bin ile Kasım 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Artan meyve fiyatları meyveyi taneyle aldırıyor, onu bulmak da zor oluyor: Parasını bulan meyveyi bulamıyor

Yurttaşlar yükselen enflasyonla birlikte artan meyve fiyatlarına karşı çözüm ararken, bazı marketlerde de taneyle meyve satıldığı görülüyor. Bir markette beş tane erik 24 liraya, 5 tane kiraz 10,5 liraya, 5 tane kayısı da 10 lira 39 kuruşa bulunuyor. Halden ulaşılan kirazın ise geçen sene kilosu 65 liraya satılırken, bu yıl kilosu 500 lirayı buluyor.