Stresli şehirler kanser üretiyor

Akciğer Kanseri ve İstanbul’un Tehlikeleri

Türkiye’de her yıl yaklaşık 250 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Bu kanser türlerinden en ölümcül olanlardan biri ise akciğer kanseridir. Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Kıyık’a göre, İstanbul gibi kalabalık ve stresli şehirlerde yaşamak, kansere yakalanma riskini artırmaktadır.
İstanbul’daki stres, trafik, gürültü, kalabalık gibi etkenlerin tek başına bile kansere davetiye çıkardığını belirten Kıyık, “Hayat kalitesi düştükçe, hastalıklar da artıyor. İstanbul’da yaşamak bana göre bir kanser sebebidir” dedi.

Stres ve Sigara Akciğer Kanserini Tetikliyor

Strese ek olarak, sigaraya başlama yaşı da kanserin yayılım hızını etkilemektedir. Dr. Kıyık, Türkiye’de sigara ile mücadelenin ne kadar kritik olduğunu vurgulayarak, gençlerde kanserin hızla ilerlediğini örnek vakalarla anlattı. Immünoterapi gibi yeni yöntemlerin ise umut vaat ettiğini söyledi.

Tarama Programları Hayati Öneme Sahip

Kıyık, Avrupa ve ABD’de uzun yıllardır uygulanan akciğer kanseri tarama programlarının Türkiye’de de geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Erken teşhisin hayat kurtarabileceğini belirten Kıyık, önemli kesimlerin bu programa dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kapasite Artışı ve Sorunlar

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde 39 yıldır akciğer kanseri vakalarıyla ilgilenen Kıyık, hastaların mağduriyetini ön planda tutarak, kapasite artışının artan hastaları üzdüğünü belirtti. Gençler arasında sigara içme yaşının düşmesinin de endişe verici olduğunu ifade etti.

Sigara ve Stres Ölümcül Etki Yaratabilir

  • Dr. Kıyık’ın bir araştırmasına göre, sigara ve stresin bir araya gelmesinin ölümcül etkilere neden olduğu ortaya konmuştur. Geçmişte yaşanan travmaların da kanser riskini artırdığı belirtilmiştir. Kıyık, sigara ve stresin birlikte büyük bir risk oluşturduğunu vurgulamıştır.

Related Posts

Adli Tıp Teknikeri Kontenjanı Açılmalı

Adli tıp teknikeri kontenjanı açılmalı ! CHP Ankara Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr Aylin Yaman bu konuda önerge verdi. 

Kanser tedavisinde tarihi mantar umudu: ‘Mumyanın laneti’ yeni ilaçların önünü açabilir

Arkeolojik kazılarda “mumyanın laneti” ile ilişkilendirilen Aspergillus flavus mantarı, bilim insanları tarafından kanser tedavisinde umut vadeden bir molekül kaynağı olarak keşfedildi. Yeni araştırma, mantardan izole edilen bileşiklerin lösemi hücrelerini durdurmada güçlü etkiler gösterdiğini ortaya koyuyor.

Sağlıklı sinir sistemi için 3 altın kural

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Zorlutuna, özellikle baş ağrısı, boyun ve bel ağrısı, elde ya da ayakta uyuşma, karıncalanma gibi durumların önemsenmesi gerektiğini belirterek, bu tür belirtilerin ciddi rahatsızlıkların habercisi olabileceğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Duşta yapılan idrar büyük hata! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.