Bakanlık, Gayrimenkuller Üzerinden Elde Edilen Gelirleri Takip Ediyor
Bakanlık, gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirler ile ödenmesi gereken vergi ve harçları mercek altına aldı.
Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında çalışmalarını sürdüren Bakanlık, gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirlerin vergi ve harç yükümlülüklerini takip etmek için MEVA Sistemi’ni devreye aldı.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen MEVA uygulaması, coğrafi bilgi sistemi temelli bir yazılımla hayata geçirildi. Bu uygulama sayesinde tapu ve kadastro bilgileri, ikametgah ve yapı belgeleri, banka kredisi ve gayrimenkul ilan bilgileri gibi veriler kullanılarak gayrimenkullerin gerçek piyasa değerleri tespit ediliyor.
MEVA’nın kullanılmasıyla birlikte, tapuda gösterilen bedeller ile gerçek alım satım tutarları karşılaştırılarak eksik ödemeler tespit ediliyor ve vergi incelemeleri gerçekleştiriliyor.
MEVA uygulaması şu ana kadar 81 il merkezinde defterdarlıklarda kullanılmaya başlandı. Bu sayede gerçek ve güncel satış değerlerinin belirlenmesi için yapılan analizler sonucunda, 5,9 milyar liralık harç matrahı gönüllü olarak artırıldı.
Defterdarlıklar tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda, 16 binden fazla taşınmaz incelendi ve tapuda gösterilen değer ile gerçek alım satım bedeli arasındaki fark tespit edilen taşınmazlara açıklama istendi.
Gönüllü uyum sağlayarak 2 bin 475 kişi, tapu harcı cezasız olarak pişmanlıkla 5,9 milyar liralık alım satım bedeli artışını ödedi. Uyum göstermeyen mükellefler hakkında ise vergi incelemesi başlatıldı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MEVA uygulamasının ülke genelinde tüm vergi dairelerinde kullanılmaya başlanacağını belirterek, gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirlerin takibinin kolaylaşacağını vurguladı.
MEVA uygulamasıyla, gayrimenkullerin gerçek değerler üzerinden alım satımının sağlanması ve kayıt dışılığın azaltılması hedefleniyor.