Hazine ve Maliye Bakanlığı, internet üzerinden elde edilen kazançları takibe aldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, internet üzerinden elde edilen kazançları denetim altına aldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, internet üzerinden sağlanan gelirleri yakından takip ediyor. Bakan Mehmet Şimşek, “Dijital alanda kayıt dışı ekonomiyle mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdürüyoruz. Sanal POS ve dijital ödemelerden gelir elde edenler vergilerini ödemekle yükümlüdür. İsteyenleri uyum sağlamaya teşvik ediyoruz, aksi takdirde vergi incelemesi ve cezai işlemlerle karşılaşabilirler” açıklamasında bulundu.

Gelir İdaresi Başkanlığından alınan bilgilere göre, e-ticarette sıkça kullanılan sanal POS sistemleri aracılığıyla elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi konusunda çalışmalar başlatıldı.

GİB, 2020-2024 yılları arasında sanal POS kullanarak gelir elde eden kişilerin vergi durumlarını inceleyerek bu gelirlerin vergi beyanlarında yer alıp almadığını belirlemek amacıyla detaylı bir analiz yaptı.

37 milyarlık gelir 4 bin 95 mükellefin vergi beyanından çıkarıldı!

Ödeme ve elektronik para kuruluşları tarafından Bakanlığa iletilen veriler üzerinden yapılan incelemeler sonucunda, riskli mükellefler tespit edildi.

Detaylı analizler ve banka verilerinin karşılaştırılması neticesinde, gelir elde eden ancak vergi mükellefiyeti olmayan ya da beyanlarını eksik veya hiç yapmayan 4 bin 95 mükellef belirlendi. Bu mükelleflerin, 37 milyar lira geliri gizlediği ortaya çıktı.

Birçok sektör incelendi

Tekstil, hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, telefon ve telefon aksesuarı ticareti yapanlar ile bilgisayar programcılığı yapan birçok mükellefin gelirlerini gizlediği belirlendi.

Yapılan analizler sonucunda, vergi kaydı olmayan bir kişinin 2024 yılında 2,284 kez sanal POS kullanarak 67 milyon lira gelir elde ettiği tespit edildi.

Vergi mükellefiyeti olmadığı halde internet üzerinden bilgisayar malzemeleri satışı yapan bu kişi hakkında yasal işlemler başlatıldı.

Uyum sağlamayanlara ceza

GİB, vergi kayıplarını önlemek için “gönüllü uyum ve açıklama” mekanizmasını devreye soktu.

Vergi mükellefiyeti olmayan, beyanda bulunmayan veya eksik beyanda bulunan kişilere cezai yaptırımlar uygulanmadan önce bilgilendirilerek uyum sağlamaları ve açıklama yapmaları isteniyor.

Beyanlarını düzelterek uyum sağlayan mükelleflere daha az ceza veriliyor.

Gelen çağrılara yanıt vermeyen, beyanname vermeyi reddeden ya da gelirlerini gizlemeye devam edenler hakkında vergi incelemesi ve cezai işlemler başlatılacak.

Bakanlık, gönüllü uyum sürecine, e-ticaret gelirlerini gizlediği belirlenen 561 mükellefle başladı.

“Ceza mekanizması devrede olacak”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, dijitalleşen dünyada vergi kaçakçılığının daha kolay tespit edilebileceğine dikkat çekerek, “Saha çalışmalarının yanı sıra teknolojiyi etkin şekilde kullanarak kayıt dışı ekonomiyle savaşıyoruz. Sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemlerinden gelir elde edenler vergilerini ödemek zorundadır. Mükellefleri öncelikle gönüllü uyuma teşvik ediyoruz, uyum sağlamayanlar için ceza mekanizmaları devreye girecektir” şeklinde konuştu.

Related Posts

ABD’de petrol sondaj kuleleri azalıyor

ABD’de petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta 1 azalarak 473’e düştü. Baker Hughes’in verilerine göre, son bir yılda toplam 24 kule devre dışı kaldı.

Piyasalar tarife ateşkesiyle nefes aldı: Gözler kritik verilere ve TCMB raporuna çevrildi

ABD ile Çin arasında sağlanan geçici tarife indirimi ve Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarıyla küresel piyasalarda pozitif bir hava esmeye başladı. Yurt içi dahil olmak üzere dünya genelinde açıklanacak enflasyon, büyüme ve PMI verileri haftanın seyrinde belirleyici olacak. Türkiye’de ise gözler 22 Mayıs’ta açıklanacak TCMB’nin enflasyon raporuna çevrildi.

Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi yükseldi

Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,6 yükseldi.

Şimşek yana yana yatırımcı aramasın da ne yapsın! Cariden sonra bütçe de açık verdi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, 2025 yılı Nisan ayına ait merkezi yönetim bütçe gerçekleşmeleri açıklandı. Bakanlık verilerine göre, Nisan ayında bütçe 174,7 milyar TL açık verdi. Böylece yılın ilk dört ayında toplam açık 885,5 milyar TL’ye …

Arjantin’in Devlet Başkanı Erdoğan’ın yapamadığını gerçekleştirdi!

2023 yılından bu yana Arjantin Devlet Başkanı olarak görev yapan Arjantinli bir siyasetçi ve ekonomist Javier Milei, Arjantin’deki ekonomik politikalarıyla enflasyonu kontrol altına almayı başardı. Ekonomist Mahfi Eğilmez, Arjantin’in enflasyon …

Bir Erdoğan devrimi daha: PKK kendini feshetti

Bu yazıya neden bu başlıkla başladım? Çünkü ülkemizde büyük devrimler oluyor. Devlet, büyük bir devlet olarak yeniden kuruluyor. Ancak sanki bütün bu olup bitenler kendiliğinden oluyormuş gibi bir hava oluşuyor. Jeopolitik olarak bu kadar riskli, diplomasi, ekonomi ve enerji yollarının kavşağında bulunan bir ülkeyi kimse kendi haline bırakmaz; nitekim iki yüzyıl boyunca da bırakmadılar. Yirmi yıl önce Türkiye, altyapısını ve kalkınmasını tamamlamaya niyet ettiğinde, attığı her adım başka bir adımı