Kriz kapıda: Çatal bıçaktan tencereye büyük zam yolda!

Paslanmaz Çelik Sektöründe Anti Damping Soruşturması: Ağustos ve Eylül Karar Ayları Olabilir

Türkiye’de paslanmaz çelik sektörü, 5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşırken, sektörü doğrudan etkileyen en önemli konulardan biri anti damping soruşturması oldu. Özellikle soğuk haddelenmiş yassı paslanmaz çelik ürünlerine odaklanan soruşturmanın, sadece üreticileri değil; mutfak araç gereçlerinden beyaz eşyaya, otomotivden makine imalatına kadar geniş bir yelpazedeki sektörleri de olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.

Ağustos veya Eylül Ayı Karar Ayları Olabilir

Paslanmaz Sanayici ve İş İnsanları Derneği (PASİD) Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Küçükemre, Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen anti damping sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çin ve Endonezya’dan gelen ürünleri kapsayan soruşturmanın yerinde denetim aşamasına geçtiğini açıklayan Küçükemre, “İlgili firmalar Türkiye’ye bilgi desteği sağladı, bakanlığımızın performansına göre ağustos ya da eylül ayında karar açıklanabilir” dedi.

Sektör Durumdan Ağır Etkilenebilir

Olası olumsuz bir kararın sektöre ağır bir fatura çıkarabileceğini vurgulayan Küçükemre, “Fiyat artışları kaçınılmaz olur. Bunun sonucunda hem iç piyasada maliyetler artar hem de ihracat gücümüz zayıflar. Birçok sektörde üretim azalır, istihdam kayıpları yaşanabilir” uyarısında bulundu.

Türkiye Yılda 2 Milyar Dolarlık İthalat Yapıyor: Üretim Tesisi Yok

Türkiye’de paslanmaz çelikte ergitme formunda üretim bulunmadığını ve yıllık yaklaşık 2 milyar dolarlık ithalat yapıldığını hatırlatan Küçükemre, entegre üretim tesisleri için tüm altyapının hazır olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin Avrupa başta olmak üzere 2 milyon tonluk dev ihracat potansiyelinin ortasında konumlandığını belirten Küçükemre, bu yatırımın hem iç tüketimi karşılayacağını hem de ihracat gücünü katlayacağını söyledi.

Verginin Yüzde 8’den Yüzde 12’ye Çıkarılması

Soruşturma sürecinin yanı sıra sektörü etkileyen diğer faktörler arasında yükselen gümrük vergisi de öne çıkıyor. Yüzde 8 olan verginin ani bir kararla yüzde 12’ye çıkarıldığını belirten Küçükemre, bu uygulamanın sektördeki firmaların rekabet gücünü düşürdüğünü, fiyatları artırdığını ve dış pazarlarda dezavantaj oluşturduğunu kaydetti.

Çinli Firma Türkiye’de Tesis Kuruyor

2024’ün ilk yarısında istikrarlı bir fiyat dengesi yakalansa da yılın ikinci yarısında fiyatlardaki düşüşün firmaların kârlılığını erittiğini aktaran Küçükemre, özellikle son beş yılda sektörün yüksek ithalat oranlarına rağmen düşük kârlarla mücadele ettiğini belirtti. Sektörde üretim kapasitesini artıracak yerli yatırımlara dikkat çeken Küçükemre, Çinli Yongjin Technology Group’un Yalova’da 257 milyon dolarlık yatırımla bir tesis kuracağını, bu yatırımın sektördeki fırsatlara işaret ettiğini vurguladı.

Related Posts

Sağlığa zararlı oyuncak toplatılıyor: Ticaret Bakanlığı satışı durdurdu

Ticaret Bakanlığı, sağlığa zararlı olduğu belirlenen bir oyuncağın satışını yasakladı.

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların kaybı sürüyor: Hazine’nin faiz ödemelerinde şok artış!

Hazine’nin faiz ödemeleri, nisan ayında önemli bir artış gösterdi. Ekonomistler, bu artışı Türkiye’nin mali yükümlülükleri ve döviz rezervlerindeki düşüşle ilişkilendiriyor. Bu gelişmeler, ekonomik istikrar üzerinde yeni bir baskı oluşturabilir.

Lise öğrencileri aldıkları eğitimle okuldaki serada sebze yetiştiriyor

Yozgat’ın Kadışehri ilçesindeki Şehit Doğan Özpolat Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencileri, serada sebze üreterek aldıkları eğitimi uygulama imkanı buluyor.

Otellerde doluluk pandemi sonrasının en düşüğünde

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, mart ayında otellerin doluluk oranı yüzde 26,79’a gerileyerek pandemi sonrası en düşük seviyeyi gördü. Geceleme sayısı da geçen yıla göre düşerken, ziyaretçilerin kalış süresi kısaldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir