Rusya Güvenlik Konseyi Bilim Konseyi üyesi Yakovenko: Avrasya güvenlik sistemi tüm ülkelere açık olmalı

Moskova’da Düzenlenen Uluslararası Güvenlik Toplantısında Avrasya Güvenlik Sistemi Tartışıldı

Moskova’da düzenlenen 13. Uluslararası Güvenlik Meselerinden Sorumlu Yüksek Temsilciler Toplantısı kapsamında ‘Dünyanın Dönüşümü: Rusya’dan Bakış’ başlıklı forumun moderatörlüğünü yapan Yakovenko, yeni Avrasya güvenlik sisteminin, Avrasya topluluğunun amaç ve hedeflerini paylaşmaları halinde Batı Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere tüm devletlere açık olması gerektiğini söyledi.

Avrupa’daki mevcut süreçleri analiz eden Yakovenko, NATO’nun bugün itibariyle neredeyse tüm Doğu Avrupa ülkelerinin ve Kuzey Avrupa’nın neredeyse tamamını bünyesine kattığını, Avrupa Birliği’nin (AB) ise Rusya ile askeri çatışmada Kiev rejimini destekleyen askeri bir bloğa dönüştüğünü belirterek, şunları ifade etti:

Rus uzman topluluğunun görüşüne göre, genel olarak bizim için Avrupa güvenliği artık mevcut değil. Ve şu anda yeni bir Avrasya güvenlik mimarisi yaratılması söz konusu. En önemli hedef elbette militarizasyonun önüne geçmek ve tabii ki, örneğin bugün Avrasya sahasını yavaş yavaş militarize etmeye başlayan NATO ülkelerinin politikaları sonucu ortaya çıkabilecek çeşitli tehditleri azaltmaktır. NATO veya Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gibi katı bir örgütlenme olmayacak.

Yakovenko, Avrasya güvenlik sisteminin Avrasya bölgesinde halihazırda var olan yapılara dayanacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu sürece kimler katılabilir? Avrasya güvenliğinin, Batı Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere, Avrasya toplumunun karşı karşıya kalacağı hedef ve amaçları paylaşmaları koşuluyla tüm devletlere açık olması gerektiği gerçeğinden hareket ediyoruz. Avrasya güvenlik sistemine üye devletler arasındaki saldırmazlık anlaşmaları Avrasya güvenliğinin maddi temeli olabilir.

13. Uluslararası Güvenlik Meselerinden Sorumlu Yüksek Temsilciler Toplantısı 27-29 Mayıs tarihlerinde Moskova’da düzenleniyor. Foruma BRICS, ŞİÖ, ASEAN, BDT, Arap Ligi, Afrika Birliği, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü ve diğer uluslararası örgütlere üye 105 ülkeden 129’dan fazla delegasyon katılıyor.

Related Posts

Portekiz’de aşırı sağcı Chega ilk defa Meclis’te ikinci büyük siyasi parti oldu

Portekiz İçişleri Bakanlığının açıklamasına göre, Chega yurt dışından gelen oyların yüzde 26,15’ini ve en fazlasını aldı. Yurt dışındaki oyların belirlediği Meclis’teki 4 koltuktan 2’sini alan Chega toplam milletvekili sayısını 60’a çıkardı. Yurt …

İngiltere’den Rusya’ya dijital savaş hamlesi: 1 milyar sterlinlik siber ordu

İngiltere’den Rusya’ya dijital savaş hamlesi: 1 milyar sterlinlik siber ordu

İBB’den, Mustafa Akın hakkındaki iddialara yanıt

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Başkan Ekrem İmamoğlu’nun Koruma Müdürü Mustafa Akın hakkında, “lüks evde oturuyor, 10 maaş alıyor” şeklindeki iddiaları yalanlayarak, Akın’ın aylık maaşının 87.000 lira olduğunu, İBB lojmanlarında oturduğunu açıkladı. İddialara karşı gerekli hukuki girişimlerin başlatıldığı bildirildi.

Fatih Portakal’dan ‘adalet’ isyanı: RTÜK’ün Sözcü TV karartmasına tepki

RTÜK’ün, halkın sesi Sözcü TV’ye 10 gün karartma kararına tepkiler sürerken Sözcü TV Ana Haber’de Fatih Portakal, adalet çağrısında bulundu. İdare Mahkemesi’ne seslenen Portakal, “Eğer bu ülkede adalet varsa 48 saat içinde karar vermesi gerekir. Geç gelen adalet, adalet değildir” ifadelerini kullandı. Portakal, İBB operasyonlarına da tepki gösterdi.

CHP’li Kış: Mersin’de CHP’li belediyeler çalışıyor, iktidar sadece izliyor!

Akbelen Katlı Kavşağı 8 yıldır çivi bile çakılmadan bekliyor. CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış TBMM Genel Kurulu’nda hem konuştu hem soru önergesi verdi.

Sadece yüzde 5 görebilen Belinay, yalnızca bir kez dinlediği eserleri piyanoda çalıyor

İzmir’in Çiğli ilçesindeki Şehit Şenali Ocak Ortaokulu’nun yüzde 5 görme yetisine sahip olan 7’nci sınıf öğrencisi Belinay Şahingöz (12), literatürde sayılı bulunan eserleri yalnızca birkaç defa dinleyerek ve hafızasına kazıyarak piyano ile çalabiliyor.