Telefonların şarj ihtiyacını kökten çözecek bataryanın seri üretimi başladı

Çin merkezli bir start-up olan Betavolt, bir seneden kısa bir süre önce 50 yıl boyunca elektrik üretebilen atom enerjisiyle çalışan devrim niteliğindeki minyatür pilini tanıttı.

Şimdi şirket, bu benzersiz bataryanın seri üretimine başladığını duyurdu. Bu gelişme, elektronik cihazların sürekli çalışmasına olanak tanımasıyla olumlu bir atmosfer oluştururken kötü niyetli kullanım endişelerini de beraberinde getirdi.

BV100 adı verilen bu batarya madeni parayla kıyaslanacak kadar küçük boyutlara sahip ve şarj gerektirmeyen bir yapıya sahip. Şirkete göre, bu batarya sayesinde cep telefonlarından sürekli havada kalabilen drone’lara kadar birçok elektronik cihazda kullanım imkanı var.

Bu batarya, radyoaktif bozunma yoluyla nikel-63’ün enerjisinden faydalanarak elektrik üretiyor. Nikel-63 tabakaları arasında tek kristalli yarı iletken tabakalar mevcut. Bu pil, 3.300 megavat saat enerji depolayabilir ve geleneksel lityum pillere göre on kat daha fazla enerji yoğunluğuna sahiptir.

50 YILA KADAR GÜÇ KORUYABİLECEK

Betavolt’un iddiasına göre BV100 bataryası, şarj veya bakım gerektirmeden 50 yıla kadar gücünü muhafaza edebilecek. 15x15x15 milimetre boyutundaki bu batarya 100 mikrowatt kapasite ve 3 volt gerilime sahip.

Bununla birlikte, bataryanın kapasitesi henüz mütevazı düzeyde ve dizüstü bilgisayarları bile destekleyecek kadar güçlü olmadığını belirtmek gerekir.

“KALP PİLLERİ İÇİN GÜÇ KAYNAĞI OLABİLİR”

Bununla birlikte, şirket, daha zorlu cihazlar için birkaç pilin seri veya paralel olarak kullanılabileceğini söylüyor. Radyoaktif bir “kapsülü” cebinizde taşımak korkutucu gelebilir, ancak şirket bataryanın tamamen güvenli olduğunu vurguluyor. Hatta kalp pili gibi tıbbi cihazlara güç sağlamak için bile kullanılabileceğini iddia ediyor.

Bu tür pillerin farklı uygulama ve kullanım alanları olabilir, bunlar silah sistemleri, robotik araçlar, askeri uydular, siber saldırı ekipmanları gibi bazı endişeleri artırabilir.

Related Posts

Güneş’in saklı yüzü ilk kez görüntülendi: 64 milyon kilometreden gelen mesaj bilim adamlarını da şaşırttı

Güneş’in görülmeyen yüzü ortaya çıktı. Avrupa Uzay Ajansı, Güneş’in güney kutbuna ait ilk görüntülerini paylaştı. Büyüleyici görüntüler bilim adamlarını da şaşkına çevirdi.

Microsoft, Xbox’ta yeni bir çağ başlatıyor

Microsoft, oyun dünyasını sarsacak yeni stratejisini duyurmaya hazırlanıyor. Xbox Games Showcase 2025 etkinliği öncesi yaşanan gelişmeler, konsol ve PC arasındaki sınırların hızla silineceğini gösteriyor. Son günlerde Xbox’a özel bazı oyunların, PC …

Her ülkenin ideal erkeğini çizdi: İşte yapay zekaya göre Türkiye’nin ki bu!

İnternette “Germany Time” adlı Instagram hesabı tarafından yayımlanan ve yapay zekâ ile her ülkenin “ideal erkeğini” yaratan video, kısa sürede Balkanlardan Latin Amerika’ya pek çok mecranın ilgisini çekti.

Tırmanma Şampiyonası’nın 3’üncü ayağı Eskişehir’de

Türkiye Tırmanma Şampiyonası’nın 3. ayağı, 31 Mayıs-1 Haziran tarihlerinde Eskişehir’in Mihalgazi ilçesinde düzenlenecek.

3 günlük sessizlik beyinde fark yaratabilir

Sessizlik sadece sesin yokluğu değil, beynin kendini yenileme fırsatı olabilir. Sadece birkaç gün süren sessizlik, beynin yaratıcı dalgalarını harekete geçirirken, duygusal dengeyi artırıyor ve hafızayı güçlendiriyor.

Pil bitti derdine son! Dünyanın en gelişmiş mikroçipi tanıtıldı

Tayvan merkezli üretici TSMC, sadece 2 nm üretim mimarisine sahip olan ve bu konuda dünyanın en gelişmiş çipini tanıttı. Bu mimari ile birlikte akıllı cihazlarda batarya ve performans artışı bekleniyor.