Tereyağında kurallar yeniden belirlendi Yeni düzenleme Resmi Gazete’de

Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, tereyağı ve sadeyağın üretiminden depolama ve pazarlamasına kadar olan süreçlere yönelik bir dizi yeni düzenlemeleri duyurdu. Tebliğde, ürünlerin hijyenik şartlarda üretilmesi, ambalajlanması ve etiketlenmesi gibi önemli kurallar yer aldı.

TEREYAĞININ ÖZELLİKLERİ BELİRLENDİ

Yeni düzenlemelerde, tereyağı ve sadeyağ üretiminde kullanılan süt ve kremanın ilgili hijyen kurallarına uygun olması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, tereyağı üretiminde kullanılan tuz oranı, çeşnili tereyağlarda ise katkı maddelerinin türü gibi detaylar net bir şekilde tanımlandı. Öne çıkan önemli kurallardan biri, tereyağında tuz oranının yüzde 2’yi geçemeyeceği ve çeşnili tereyağlarda taklit ve tağşişe sebebiyet ve

recek hiçbir malzemenin kullanılmaması gerektiği oldu.

ETİKETLEME VE AMBALAJ STANDARDI BELİRLENDİ

Tereyağı ve sadeyağların etiketlerinde, ürünün içeriği ve kullanım koşulları konusunda daha fazla bilgi yer alacak. Etiketlerde, tuz eklenmeyen tereyağları için özel bir uyarı, çeşnili tereyağlar için kullanılan malzemeler ve hayvan türü bazlı süt bilgileri gibi detayların yer alması zorunlu olacak.

HİJYEN VE DEPOLAMA KURALLARI

Yağların üretiminde hijyen koşullarına sıkı bir şekilde uyulması gerektiği ifade edilirken, taşınma ve depolanma sıcaklıklarının 4°C’yi geçmemesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, ürünlerin bulaşanlar ve pestisit kalıntıları açısından belirli sınırları aşmaması gerektiği de tebliğde belirtildi.

1 EYLÜL’E KADAR KURALLARA UYULMASI SAĞLANACAK

Yeni düzenlemelere uyum sağlamak için, tebliğin yayımlandığı tarihten önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri 1 Eylül 2025’e kadar bu kurallara uymak zorunda olacak. Eski tebliğ hükümleri, bu tarihe kadar geçerli olacak. Tüm bu düzenlemeler, 4 Nisan 2025 itibariyle Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Related Posts

TÜSİAD Başkanı Ömer Aras’tan enflasyon çıkışı: ‘En önemli ekonomik sorunumuz’

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ömer Aras, Türkiye’nin enflasyon sorununa dikkat çekti. Ekonomik büyüme ve sürdürülebilirlik için enflasyonla mücadele vurgusu yaptı. Aras, adil vergilendirmenin önemine de işaret etti.

Altının kilogram fiyatı gün sonunda düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) standart altının kilogram fiyatı, günün sonunda 4 milyon 218 bin liraya geriledi. Altın piyasasında en düşük 4 milyon 218 bin lira, en yüksek 4 milyon 233 bin lirayı gören …

Babalar Günü için özel kampanya

Hepsiburada, her zevke ve ihtiyaca hitap eden çeşitli hediye alternatiflerini bir araya getirdiği Babalar Günü’ne özel kampanyasını başlattı.

Duyanlar kulaklarına inanamadı: Türkiye’de 450 milyar dolar yastık altında uyuyor!

Türkiye’nin yastık altındaki 4 bin 500 tonluk altın birikimi bulunuyor. Uzmanlar, 450 milyar dolarlık bu dev birikimin sisteme entegre edilmesiyle hem bireylerin hem de ülkenin kazanacağını belirtiyor. ULUSAL EKONOMİK GÜVENLİK Demaş A.Ş. Yönetim …

‘İş’in şekli değişti!

Kendi işini kurmak ya da ek gelir ihtiyacı olanlar Instagram dolandırıcılarının hedefinde. Özellikle ünlü ticaret platformlarında hızlı ve kolay para kazanmayı vaat eden eğitmen ve eğitimlere yönelik sahte paylaşımlar yapan hesaplar, alınan paralarla ortadan kayboluyor…

Çevreci teknolojilerle yeşil hamle

Çevreci ve sürdürülebilir ilkelerle geliştirilen teknolojileri hayata geçiren Türk Telekom, Güneş Enerjisi Santralleri (GES) ve Elektrikli Araç Şarj Ağının yanı sıra akıllı şehircilik uygulamaları, akıllı ürün ve hizmetlerle yerel yönetimlerin dijitalleşmesine katkı sağladığını duyurdu.