Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücü 20 bin megavatı aştı

AA muhabirinin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerinden yaptığı derlemeye göre, yenilenebilir enerji kaynakları içinde hidroelektrik santrallerinden sonra en büyük kapasiteyi oluşturan güneş enerjisi santrallerinin (GES) toplam elektrik kurulu gücündeki payı yüzde 17,5’e ulaştı. Bu oran, geçen yıl 16 Şubat’ta 13,8 olarak hesaplanmıştı.

Bu dönemde, Türkiye’nin elektrik kurulu gücü ise 116 bin 587 megavat olarak kayıtlara geçti. Çatı tipi, saha ve hibrit santrallerin devreye alınmasıyla güneş enerjisi kurulu gücü 16 Şubat itibarıyla 20 bin 398 megavat seviyesine çıktı.

Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisi kurulu gücünün 2035’e kadar 120 bin megavat seviyesine yükselmesi hedefleniyor. Bu hedefe ulaşmak için her yıl ilave kapasite artışlarıyla birlikte 4-5 bin megavatlık GES kurulması gerekiyor.

Güneş enerjisinden elektrik üretimi mevcut durumda kömür ve doğal gaza göre yüzde 50 düşük maliyetle sağlanabiliyor. 2026’dan itibaren depolamalı güneş santrallerinin devreye alınmasıyla güneş enerjisinden elektrik üretiminde sürekliliğin sağlanması planlanıyor.

Güneş enerjisi sektöründe aynı zamanda deneme amaçlı 3 tarım GES uygulaması bulunuyor. Türkiye’de yıllık üretim kapasitesi yaklaşık 44,5 gigavat olan 75 fotovoltaik panel üreticisi bulunuyor. Güneş paneli üreticilerinden halihazırda 3’ü, yıllık 6,1 gigavatlık “hücre” üretimini yurt içinde gerçekleştiriyor.

Related Posts

NVIDIA hissesi tarihte bir ilke imza atarak rekor seviyeye yükseldi

Hisse, Microsoft ve Apple gibi dünya devlerini geride bırakmayı başardı

Askerin ‘omuzdaşı’ oldu: 3 ülkede kullanımda yenileri için görüşülüyor! Tehdidi tespit edip sınıflandırıyor, askeri uyarıyor

Lazer güdümlü tehditleri tespit eden ve operatörlere yön bilgisi sunan sistemler geliştiren Türk savunma sanayisi şirketi Nero Endüstri, zırhlı araçların ardından personelin güvenliğini artırmak için geliştirdiği teknolojinin geldiği güncel durumu …

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı

Temmuz ayı faizsiz kredi fırsatları: Hangi banka ne kadar ihtiyaç kredisi veriyor?

Bankaların faizsiz kredi kampanyaları 2025’te de sürüyor. Yeni müşteri olan bireylere özel nakit desteği sunuluyor. Kısa vadeli ödeme seçenekleri dikkat çekiyor.

Altının gramı güne düşüşle başladı! İşte altında son rakam (09 Temmuz 2025)

Dün ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü yüzde 0,9 kayıpla 4 bin 250 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne düşüşle başlamasının ardından saat 09.40 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,3 azalışla 4 …